Van Lieck: verschil tussen versies

Uit Genealogie Limburg Wiki
k
(geen verschil)

Versie van 27 jul 2012 20:23

Naar Wikipedia

Zie ook Heerlijkheid Lieck tot Oberlieck / Heren (gedeeltelijk identiek artikel)

Van Lieck

Het geslacht von Lieck (van den Leeck) is een middeleeuws riddergeslacht dat het oud adellijke geslacht Heinsberg-Sponheim als natuurlijke voorouders heeft. Everhard van Heinsberg was de stamvader. De heren van Lieck van de leenhof Lieck op het riddermatige landgoed Oberlieck (Heinsberg) zijn te onderscheiden van de vrijheren van Brempt genoemd Lieck, van de leenhof Lieck op het landgoed Unterlieck.

Lijst van de Heren van Lieck tot Oberlieck

Heer Periode Opvolging Kinderen Opmerking
Everhard van Heinsberg [1] 1322-1350 zoon Everhard Zoon van Dirk II van Heinsberg en N.N. von Lieck. Ze was de weduwe van Goswin van Brempt genoemd Lieck, heer van hof Lieck op het landgoed Unterlieck. En waarschijnlijk erfvrouwe van Unterlieck en Oberlieck. Hij wordt in het jaar 1322 door Gottfried I van Heinsberg beleend met hof Lieck op het landgoed Oberlieck. Hij had een oudere broer Lambert van Heinsberg. Ze kregen van de hertog van Brabant ter vergoeding twee paarden die verloren waren gegaan. Hij wordt Leenman van Wassenberg 1350. Bevoegd om in het bos aan de Meinweg nabij Roermond wilde paarden te houden. Hij was in dienst van graaf Dirk III van Loon-Heinsberg.
Everhard van Lieck ca. 1350-1384 zoon Martin, Dirk Eerste naamsvermelding van Everhard van Lieck als getuige op 25 januari 1362 in dienst van Gottfried II van Loon-Heinsberg. Hij was een kennis van Reynaard van Valkenburg heer van Sittard, Born en Susteren.
Martin van Lieck [2] ca. 1384-1435 zoon Johann, Eva, Johanna, Dirk Martin was in dienst van Johann II van Loon-Heinsberg (gouverneur van Limburg en stadhouder van het Land van Valkenburg). Hij kwam in bezit van hof Musschenbroek 1429. Zijn broer Dirk (de oude) kreeg een Wassenbergse leen te Kleingladbach en kan na het overlijden van Martin kortstondig heer van Oberlieck zijn geweest.
Johann van Lieck [3] ca. 1435-1440 zoon Heeft Gys van Eyll als zwager.
Gys van Eyll [4] 1440-1451 voogd Zwager van de minderjarige Dirk van Lieck. Op 8 april 1440 door Johann III van Loon-Heinsberg beleend met hof Lieck na het overlijden van Dirk (de oude) en zijn zwager Johann van Lieck. Eva de dochter van Martin kreeg de Wassenbergse leen te Kleingladbach 1453 en kreeg 1.000 gulden aan bruidsschat. Op 1 juli 1440 huwde Eva onder huwelijkse voorwaarden met vrijheer Gerard van Streithagen tot Uerfeld te Welten.
Dirk van Lieck [5] 1451-1490 broer Daem, Dirk, Wilhelm Dirk I van Lieck tot Oberlieck en Musschenbroek huwde tweemaal onder huwelijkse voorwaarden: met Mechtilde van Pollart 1450 uit een Roermondse regentenfamilie, en met Bela Schilling 1466. Hij kreeg het Wassenbergse leen Kromland tussen Effeld en Birgelen 1450. Zijn andere zus Johanna van Lieck tot Lieck huwde met vrijheer Johan van Streithagen tot Streithagen hij wordt door Dirk voor 2/3 beleend met hof Lieck 1452. Hij was een kennis van Wilhelm van Vlodrop erfvoogd van Roermond.
Daem van Lieck [6] 1490-1527 zoon kinderloos Op 14 maart 1490 ontvangt hij van de stadhouder van Heinsberg als rechtmatige erfpersoon leenhof Lieck en het landgoed Oberlieck. Hij was in dienst van de hertog Wilhelm II van Gulick-Berg (gouverneur der Nederlanden).
Daem van Lieck [7] 1527-1578 neef Daem, Cornelius, Everhard, Anna, N.N. Daem was een soon van Dirk van Lieck tot Musschenbroek. Hof Lieck en het aristocratische landgoed Oberlieck verarmde tijdens het beleg van Heinsberg 1543,dat hij binnen vijf jaar liet herbouwen, (evenzo hof Lieck van landgoed Unterlieck dat in het jaar 1562 nog niet was herbouwd). Hij was in dienst van de hertog Willem V van Kleef (Wilhelm V van Gulick-Berg-Kleef-Gelre). Hij kreeg in het hertogdom een ridderzetel. Deam en zijn vrouw Anna kregen een cartouche uit mergelsteen langs de kloosterkerk met dubbelwapen en het opschrift A.D. 1586 [8].
Daem/Cornelius/Everhard 1586-1594 zonen Meervoudige diefstal van hun paarden. Wilhelm Schommartz tot Oberlieck dat hij heeft gekocht 1594. Daem van Lieck wist zijn aandeel in landgoed Oberlieck te behouden, hij kreeg een erfzoon Wilhelm van den Leeck (Lieck). Hof Lieck kwam in handen van de vrijheren van Schenck van Nydeggen. Het stamwapen met opschrift Lieck stond tot aan de twintigste eeuw verwerkt in de toegangspoort van stamhuis Lieck [9]: De gekroonde dubbelstaartige leeuw van Limburg aan de Vesdre.

Noten

  1. Das alteste Mannbuch der Herrschaft Heinsberg.
  2. Das alteste Mannbuch der Herrschaft Heinsberg.
  3. Das alteste Mannbuch der Herrschaft Heinsberg.
  4. Das alteste Mannbuch der Herrschaft Heinsberg.
  5. Das alteste Mannbuch der Herrschaft Heinsberg.
  6. Das alteste Mannbuch der Herrschaft Heinsberg.
  7. Das alteste Mannbuch der Herrschaft Heinsberg.
  8. Kunstdenkmäler der Rheinprovinz, 1906.
  9. Kunstdenkmäler der Rheinprovinz, 1906.