Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Kasteel Oost

3.073 bytes toegevoegd, 16 nov 2012 11:39
k
geen bewerkingssamenvatting
''Naar Wikipedia''

'''Kasteel Oost''' ([[Oost-Maarland]]) is gelegen in het dorp Oost-Maarland dat deel uitmaakt van de gemeente [[Eijsden]]-[[Margraten]]. Het kasteel is een rijksmonument.

==Geschiedenis==
De geschiedenis van kasteel Oost is nauw verbonden met het omliggende gebied dat in de vroege middeleeuwen ''Augskirche'' werd genoemd. Het was toen een leen van het [[graafschap Dalhem|graafschap Daelhem]] en viel onder de schepenbank van [['s-Gravenvoeren]].<br> In 1357 gaf Daelhem Oost in leen aan de hertog van Brabant en had het heerlijke rechten onder het geslacht [[Oys]]. In de 15e en 16e eeuw regeerde er de familie [[van Holsit]].
In 1373 gingen de rechten over naar de heren van Gronsveld. Door het huwelijk van Dirk [[van Bronckhorst]]-Batenburg met Catharina van Gronsveld, de oudste dochter van Hendrik III [[van Gronsveld]] van Oupeye en Aleijda d' Oupeye Juppleu, kwam het kasteel in het bezit van de Bronckhorsten. In 1639 komt het kasteel via een familie [[van Berghe-Trips]] in bezit van de familie van [[Adriaan van Hoensbroeck]] en wordt Oost een heerlijkheid.

In 1761 kwam het kasteel in bezit van de graven [[van Geloes]], heren van Eijsden. Deze familie bleef eigenaar van het kasteel, met onderbreking in de Franse Tijd, tot 1936 toen de mannelijke lijn uitstierf en een dochter huwde met graaf Marcel de Liedekerke de Pailhe.<br>

==Beschrijving van het kasteel==
Het kasteel was in oorsprong een omgrachte woontoren en was de zetel van een heerlijkheid onder het graafschap Daelhem. Deze woontoren vormt de kern van het tegenwoordige herenhuis en bestond uit een kelder met daarboven drie verdiepingen waarbij de totale hoogte minimaal twaalf meter moet zijn geweest. Het oudste muurwerk dat momenteel nog in een der zijgevels aanwezig is, is opgebouwd uit breuksteen en dateert vermoedelijk uit de 12de of 13de eeuw. De woontoren werd in 1548 uit mergelsteen opgetrokken en ingepast in een verbouwing waarbij een bakstenen aanbouw uit kolenzandsteen van gelijke grootte als de woontoren. De ingang werd hierbij verplaatst naar een nieuw gebouwde achtkantige traptoren. Deze toren is in het huidige gebouw nog steeds beeldbepalend. Het bouwjaar 1548 is zichtbaar in een gebeeldhouwde fries.

In 1674 werd opnieuw een verbouwing gedaan door [[Ulrich Anton van Hoensbroeck]] en in 1848 werd het andermaal verbouwd, waarbij het werd voorzien van een Zwitsers zadeldak met dakoversteken.

In de 1950-er jaren werd het kasteel zodanig ingrijpend gewijzigd dat de van oorspronkelijke structuur weinig meer overbleef en het kasteel een landhuisachtig uiterlijk kreeg.

==Huidige eigenaar==
n 1958 werd de beeldend kunstenaar Teun Roosenburg de nieuwe eigenaar na eerst bewoner te zijn geweest. In 1971 verkocht de graaf de oorspronkelijk bij het kasteel behorende boerderij (voorheen koetshuis) aan een andere partij. Momenteel zijn zowel het kasteel alsook de boerderij en de omliggende weilanden in eigendom van Michel Maes. Maes heeft het voornemen om de vroegere kasteeltuin in ere te herstellen.


[[categorie: Kastelen en monumenten|O]]
860
bewerkingen

Navigatiemenu