Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Wolter II van Hoensbroeck-Geul

2.413 bytes toegevoegd, 25 okt 2012 10:46
k
geen bewerkingssamenvatting
''Bewerkt naar Wikipedia''

'''Wolter II Hoen''', ook '''Wolter II van Hoensbroeck-Geul''' genoemd, IXde heer van Hoensbroek (1584-1631) en Iste heer van Geul (1594-1631), (1555 - Geulle, 4 augustus 1631) was de zoon van Godart Hoen, VIIIste heer van Hoensbroeck (1576-1584) en ridder, uit het [[Van Hoensbroeck|Huis Hoensbroeck]], en Geertruid [[Scheiffart van Merode]].

Hij was domheer van St. Lambert te Luik. Wolter kocht op 20 februari 1587 van Werner [[Huyn van Amstenrade]] de pandschap der ambten van voogd en stadhouder der lenen van het [[Land van Valkenburg]]. De voogd van het Land van Valkenburg vertegenwoordigde de heer van dat land en was daar de hoogste ambtenaar van het bestuur. De stadhouder der lenen was voorzitter van het [[leenhof]] van het land. Hij had onder meer tot taak te waken tegen het verloren gaan van leengoederen.<ref>J.M. van de Venne, ''Inleiding tot de inventaris van de archieven van de Landen van Overmaas''.</ref>

Te [[Bunde]] kocht hij de [[Banmolen]] te Bunde van jonkheer Jan Coninx en was tevens in bezit van een veerschip tusschen Geul en Uyckhoven. Door een schenking van zijn neef Coenraet van Gavere, heer van Elsloo, op 15 april 1594 verkreeg hij de [[heerlijkheid Geul]] en in 1626 de pandschap van Bunde van Koning Philips IV.

Hij (ver)bouwde samen met zijn oudste zoon Conraad Ulrich in 1626 de vervallen kerk van Geulle. De familie Hoen was zeer gecharmeerd van de plek aan de Maas en liet er daarom, waarschijnlijk als vervanging van een bestaande oude burcht, het [[kasteel Geulle]] bouwen. Achtereenvolgens werden [[Conraad-Ulrich van Hoensbroeck-Geul]], Wolter Frans van Hoensbroeck-Geul en Philip Willem Conraad van Hoensbroeck-Geul de eigenaren van dit kasteel.

Hij trouwde in Hoensbroek op 4 oktober 1585 met Ursula Schetz van Grobbendonck uit de Duitse patriciƫrsfamilie Schetzenbergh, afkomstig uit Schmalkalden. Zij is overleden op 17 februari 1622 en werd begraven te [[Houthem]]. Zij was de zuster van Anthonie Schetz baron en vanaf 1637 graaf van Grobbendonk, heer van Tilburg en Goirle, Pulle en Pulderbos, en Wezemaal (1564-1641) en dochter van Gaspar van Grobbendonck en Catharina van Ursel. Uit het huwelijk van Wolter en Ursula werd geboren:

*Maria Catharina van Hoensbroeck-Geul
*Conraad Ulrich van Hoensbroeck-Geul
*Margaretha van Hoensbroeck-Geul

==Noot==
<references/>

[[Categorie: Adellijk geslacht|H]]
[[Categorie: Persoon|H]]
860
bewerkingen

Navigatiemenu