Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Benzenrade

1.110 bytes toegevoegd, 16 okt 2012 15:01
lf
'''Benzenrade''' is een buurtschap in de gemeente [[Heerlen]]. Benzenrade is gelegen aan de rand van de gemeente en grenst aan [[Ubachsberg]] (gemeente [[Voerendaal]]) en [[Imstenrade]]. Aan de noordkant grenst het aan de wijk [[Welten]]. Aan de oostkant, gescheiden door de stadsautoweg N281 ligt de wijk [[Heerlerbaan]].

==Geleenbeek==
In Benzenrade ontspringt bij een boerenhoevede [[Geleenbeek]], die via [[Nuth]], [[Schinnen]] [[Sittard-Geleen]] bij [[Susteren]] in de Maas stroomt.

==Huis Benzenrade en Benzenraderhof==
Het huis Benzenrade was een leen van de heren van [[Valkenburg]]. Het lag bij de huidige Benzenraderhof op de rechteroever van de Geleen- of Welterbeek en stond waarschijnlijk op het eilandje in de vijver ten westen van de huidige boerderij. Het kasteel zou in het begin van de zeventiende eeuw zijn afgebrand en niet meer zijn opgebouwd. Op de kadastrale minuut van omstreeks 1840 wordt het weergegeven als een in een ruime vijver gelegen vierkant eiland. <br>De huidige Benzenraderhof heeft een zuidoosten geopende trapeziumvormige binnenplaats.


[[Categorie: Gemeente Heerlen]]
860
bewerkingen

Navigatiemenu