Wijzigingen

Ga naar: navigatie, zoeken

Roode Beek

1.877 bytes toegevoegd, 16 okt 2012 12:55
Zie ook
''Naar Wikipedia''

De '''Roode Beek''' is een waterloop in Nederlands Limburg. De beek ontspringt in het natuurgebied Brunssummerheide, ten zuidoosten van [[Brunssum]] en mondt in Midden-Limburg bij [[Dieteren]] in de [[Geleenbeek]] uit. De Roode Beek heeft een aantal kleine zijbeken, waaronder de [[overkluizing|overkluisde]] beek die vroeger door het centrum van Brunssum stroomde, de [[Merkelbeeker beek]] (Merkelbeek), de [[Ruuscherbeek]] en de Duitse [[Rodebach]]. Ten noorden van [[Schinveld]] vormt de beek de rijksgrens tussen Nederland en Duitsland. Het gebied van de Roode Beek vormt naast dat van de [[Geul]] en de Geleenbeek een van de drie belangrijkste beekdalen van Nederlands Zuid-Limburg.

De Roode Beek werd in de twintigste eeuw gekanaliseerd en stroomde sindsdien in een betonnen, kunstmatige bedding. Sinds enkele jaren wordt er gewerkt aan de renaturalisering van het beekverloop. In de toekomst moet de Roode Beek weer als vanouds gaan meanderen.

In het bronnengebied van de Roode Beek komt een aantal relatief zeldzame plantensoorten voor, zoals de Zonnedauw, Veenbos en Lavendelheide.

Begin 2010 wordt in de kern van Schinveld de Roode Beek ontkluisd.
Daardoor komt de Roode Beek weer tevoorschijn. In 1963 is de Roode Beek onder de grond verdwenen. Dit omdat de beek vooral werd gebruikt als afvoerkanaal van de kolenmijn in Brunssum.
Door het verdwijnen van de mijn, is het weer mogelijk om de Roode Beek zichtbaar te maken in de dorpskern van Schinveld.

==Watermolens==
Op de Roode Beek liggen onder andere de volgende watermolens:
* [[Millenermolen]]
* [[Dieterdermolen]]
* [[Roermolen]]

==Zie ook==
[[Millen]]

==Externe links==
*Rodebach op de Duitse Wikipedia: [http://de.wikipedia.org/wiki/Rodebach_%28Maas%29]
*Millener molens op de Duitse Wikipedia: [http://de.wikipedia.org/wiki/Millener_M%C3%BChlen]

[[Categorie: Rivier in Limburg]]
860
bewerkingen

Navigatiemenu