Anonieme gebruiker

Wijzigingen

Uit Genealogie Limburg Wiki
2.174 bytes toegevoegd ,  18 sep 2012 10:36
→‎Geschiedenis: Fliegerhorst Venlo

'''Leuth''' is een van de zes stadsdelen van de gemeente [[Nettetal]] in de deelstaat Noordrijn-Westfalen in Duitsland. Tot 1970 was het een zelfstandige gemeente.
De plaats is een grensdorp bij [[Venlo]]. De voormalige grensovergang op de autosnelweg heette officieel 'Schwanenhaus/A 61'. Daarnaast bestond er een tweede grensovergang, 'Grüne Grenzübergang Tor 9' genaamd.<br>
Qua natuur is Leuth bedeeld met drie meren (Poelvenn, Schrolick en Wittsee). Deze behoren evenals het heide- en bosgebied tot het natuurgebied Venloer Heide. Dit is een populaire bestemming voor een dagje uit. Langs de plaats lopen meerdere goed bewegwijzerde fietsroutes tot aan het Nederlandse Maasdal toe. Ook zijn er fietsverbindingen met gebieden voor dagrecreatie tussen de Nette, Niers en Maas.

==Geschiedenis==
De eerste schriftelijke vermelding van de plaats dateert uit 1251. Het landelijke karakter van de plaats is goed behouden gebleven. De oude dorpskern staat onder monumentenzorg.<br>
Vele eeuwen vormde Leuth het grensgebied tussen het [[hertogdom Gelre]] en het [[hertogdom Gulik]]. Tot 1930 behoorde de plaats tot het district [[Geldern]], heden behoort het tot het district [[Viersen]]. De geschiedenis van de plaats is nauw verbonden met de geschiedenis van de Heren van [[Ambt Krieckenbeek|Krieckenbeek]], later Graven [[van Schaesberg]]. De Heren van Krickenbeck regeerden al sinds de 13e eeuw over het stroomgebied van de Nette. Langs de Nette lieten zij een watermolen bouwen, de Leuther Mühle.

Grote delen van het oudste Natuurbeschermingsgebied van Noordrijn-Westfalen (het NSG Krickenbecker Seen) behoren tot het oppervlakte van de voormalige gemeente Leuth.

Op het gebied Venloer Heide tussen Leuth, Herongen en Venlo is de vliegbasis Venlo-Herongen ([[Fliegerhorst Venlo]]) gebouwd, die tussen 1941 en 1945 is gebruikt als basis voor nachtjagers.

==Externe links==
* [http://www.Leuth.info www.Leuth.info]
* [http://www.nettetal-leuth.de/ www.Nettetal-Leuth.de]
* [http://www.fliegerhorst-venlo.net/ de voormalige vliegbasis Venlo-Herongen]
* [http://www.djk-leuth.de/ DJK Leuth]
* [http://www.kljb-leuth.de/ KLJB Leuth]

[[Categorie: Periferie van Limburg]]
860

bewerkingen