Roosteren

Uit Genealogie Limburg Wiki
Roosteren. Detail van de Rivierenkaart (1849).
Wapen van Roosteren

Roosteren (Limburgs: Roostere) is een kerkdorp in de Nederlandse provincie Limburg, in de gemeente Echt-Susteren. De plaats is geografisch gezien de noordelijkste plaats van Zuid-Limburg, hoewel het formeel gezien bij Midden-Limburg hoort. Roosteren ligt aan de Maas, tegenover het Belgische stadje Maaseik. Langs de oostelijke zijde van het dorp is het Julianakanaal aangelegd met parallel daaraan de autosnelweg A2.

Naam

De naam van het dorp is naar alle waarschijnlijk gecombineerd uit "Roode beek" en "Susteren" (Rode en Suestra). De naam Roosteren kwam vroeger voor als: Rosusteren, Rufsusteren, Rustren, Roesten en Roesteren, Rosteren en Roisterad.

Geschiedenis

Het dorp is ontstaan aan de samenvloeiing van de Roode beek en de Geleenbeek, en is waarschijnlijk aan het begin van de 8e eeuw ontgonnen vanuit de abdij van Susteren. Roosteren maakte vroeger deel uit van het het Overkwartier of Opper-Gelre. Pas in de 13e eeuw vinden we Roosteren uitdrukkelijk vermeld in de archieven. Op 3 maart 1243 verkocht Adolf I graaf van Altena die gehuwd was met Irmgardis, dochter van graaf Otto I van Gelder, alle goederen die hij geërfd had van de heer van Krieckenbeeck, aan graaf Otto II van Gelder. Hierbij waren o.a. inbegrepen de hof en goederen van "Rufsusteren"(Roosteren). Vanaf deze tijd hoorde Roosteren tot het gebied van de hertog van Gelder.

Roosteren bestond als zelfstandige gemeente tot 31 december 1981 en gold zodanig als de noordelijkste gemeente van Zuid-Limburg. Het ging op 1 januari 1982 op in de gemeente Susteren. De noordelijke gemeentegrenzen van Roosteren en de toenmalige buurgemeente Susteren vormden zowel geografisch als formeel gezien de grens met Midden-Limburg.

Monumenten

  • Kasteel Terborch
  • Kasteel Eyckholt
  • Aantal herenhuizen
  • De Sint-Jacobuskerk, een zogenaamde waterstaatskerk (gebouwd met financiële steun van de landelijke overheid) uit 1843. Reeds daarvoor had Roosteren een kerk en parochie,

Archieven

De Doopregisters beginnen in 1636, de Huwelijksregisters in 1635 en de Overlijdensregisters in 1639 (parochie H. Jacobus de Meerdere). Zie verder de volgende link DTB-registers en Burgerlijke Stand

Literatuur