Roode Beek

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Ad Welschen (aka AJW) (overleg | bijdragen) op 16 okt 2012 om 12:55 (Zie ook)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Naar Wikipedia

De Roode Beek is een waterloop in Nederlands Limburg. De beek ontspringt in het natuurgebied Brunssummerheide, ten zuidoosten van Brunssum en mondt in Midden-Limburg bij Dieteren in de Geleenbeek uit. De Roode Beek heeft een aantal kleine zijbeken, waaronder de overkluisde beek die vroeger door het centrum van Brunssum stroomde, de Merkelbeeker beek (Merkelbeek), de Ruuscherbeek en de Duitse Rodebach. Ten noorden van Schinveld vormt de beek de rijksgrens tussen Nederland en Duitsland. Het gebied van de Roode Beek vormt naast dat van de Geul en de Geleenbeek een van de drie belangrijkste beekdalen van Nederlands Zuid-Limburg.

De Roode Beek werd in de twintigste eeuw gekanaliseerd en stroomde sindsdien in een betonnen, kunstmatige bedding. Sinds enkele jaren wordt er gewerkt aan de renaturalisering van het beekverloop. In de toekomst moet de Roode Beek weer als vanouds gaan meanderen.

In het bronnengebied van de Roode Beek komt een aantal relatief zeldzame plantensoorten voor, zoals de Zonnedauw, Veenbos en Lavendelheide.

Begin 2010 wordt in de kern van Schinveld de Roode Beek ontkluisd. Daardoor komt de Roode Beek weer tevoorschijn. In 1963 is de Roode Beek onder de grond verdwenen. Dit omdat de beek vooral werd gebruikt als afvoerkanaal van de kolenmijn in Brunssum. Door het verdwijnen van de mijn, is het weer mogelijk om de Roode Beek zichtbaar te maken in de dorpskern van Schinveld.

Watermolens

Op de Roode Beek liggen onder andere de volgende watermolens:

Zie ook

Millen

Externe links

  • Rodebach op de Duitse Wikipedia: [1]
  • Millener molens op de Duitse Wikipedia: [2]