Renkin

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Renkin (overleg | bijdragen) op 13 dec 2011 om 21:48
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

GENEALOGIE RENKIN

De Renkin's komen oorspronkelijk uit Chokier gemeente Liege in België. Ze waren werkzaam als Scheepstimmerman in de scheepswerf aldaar.

In de Nederlandse archieven gebruikte men devolgende namen: Raikin - Reinken - Reynken - Reinkin - Renkin - Rinking en Renkien.




1e Generatie


Jean-Sébastien Renkin, geboortedatum onbekend, overleden 1 februari 1743 Chokier (België). Hij huwde met Marie Jabon, geboortedatum onbekend, overleden 2 maart 1789 Chokier (België).


Uit dit huwelijk:

1. Sébastien ( Bastin) Renkin, geboren 16 februari 1743 Chokier (België)overleden 5 januari 1818 Chokier (België). Hij huwde met Dieudonneé Geradon.




2e Generatie

Sébastien (Bastin) Renkin huwde met Dieudonneé Géradon geboren 20 september 1741 Awirs (België). Zij is de dochter van Henri Géradon en Pétronille Fraiture.


Uit dit huwelijk:

1. Jean Joseph Renkin geboren 14 oktober 1772 te Chokier (België), overleden 23 juli 1837 te Wessem (Nederland). Hij huwde met Marguerite Bustin.

2. Marie-Jeanne Renkin geboren 8 november 1775 Chokier (België). Zij huwde 5 april 1809 Awirs (België) met Lambert Graindorge.




3e Generatie

Jean Joseph Renkin huwde met Marguerite Bustin geboren op 4 maart 1771 te Flémalle-Grande, Liège (België), zij overleed 9 april 1832 te Maasbree (Nederland). Dochter van Antoine Bustin geboren 4 mei 1750 Flémalle-Grande, Liège (België), overleden 30 oktober 1817 Flémalle-Grande, Liège (België) en van Marguerite Pooux (geen verdere gegevens bekend).



Uit dit huwelijk:

1. Sebastianus Joseph Renkin geboren 10 oktober 1790 Chokier, Liège (België), overleden 4 februari 1862 Maasbree (Nederland).



Na het overlijden van Marguerite is Jean Joseph hertrouwd in Wessem op 6 mei 1833.


Maria Catharina Walschot geboortedatum onbekend, overleden 18 jul 1879.


Uit dit huwelijk:


1. Leveloos geboren zoon 13 februari 1834

2. Josephus Hubertus geboren 3 juni 1836 Wessem (Nederland, overleden 7 maart 1837 Wessem (Nederland).





4e Generatie

Sebastianus Joseph Renkin huwde met Maria Anna Josepha Bertrand geboren omstreeks 1780 Liège (België), zij overleed 20 juni 1859 Maastricht (Nederland). Zij is tussen 1822 en 1826 naar Maastricht gegaan en had als beroep Herbergierster. Het is tot nu toe onbekend of ze zijn gescheiden.


Uit dit huwelijk:

1. Maria Anna Dieudonnée Josephina Renkin geboren omstreeks 1810 Liège (België), overleden 4 mei 1875 te Maastricht. Zij huwde 2 mei 1933 te Maastricht met Willem Kleijn.

2. Margaretha Josephina Renkin geboren omstreeks 1813 Liège (België), overleden 7 juni 1876 Liège (België). Zij huwde 4 januari 1838 te Maastricht, met Koffiehuishouder Rutgerus Janssen.

3. Maria Ida Renkin geboren 12 mei 1815 Maasbree (Nederland), overleden 25 januari 1875 Maastricht (Nederland). Zij huwde 3 juni 1847 te Maastricht, Johannes Ferdinandus Terbeek.

4. Anna Catharina Renkin geboren omstreeks 1819 Maasbree (Nederland), overlijden onbekend. Zij huwde 17 september 1840 te Maastricht, Michael Hubertus Gelissen.

5. Maria Anna Renkin geboren 10 augustus 1822 Maasbree(Nederland), overleden 3 mei 1875 Maastricht (Nederland).



Het tweede huwelijk van Sebastianus Joseph 28 oktober 1826 te Maasbree met:


Anna Catharina Leurs geboren 24 februari 1800 Venlo (Nederland), overleden 26 december 1853 Venlo (Nederland). Zij was de dochter van Jacob Leurs geboren omstreeks 1751 Maasbracht (Nederland), overleden 26 mei 1828 Venlo (Nederland) en Maria Johanna Linssen geboren 1765 Kessel (Nederland), overleden 4 september 1837.


Uit dit huwelijk:

1. Johanna Maria Hubertina Renkien, geboren 1 september 1828 te Maasbree (NL), overleden 25 november 1866 Maasbree (NL). Zij huwde met Pieter Jan Aerts.

2. Henricus Hubertus Renkien, geboren 15 maart 1830 te Maasbree (NL), overleden 19 november 1906. Hij huwde met Maria Hubertina Kuijpers.

3. Hermanus Renkien, geboren 15 maart 1830 Maasbree (NL), overleden onbekend. Hij huwde met Anna Elisabeth Knoors.

4. Theodor Jacob Renkin, geboren omstreeks 1832 Maasbree (NL), overleden 7 juni 1855 Maasbree (NL). Beroep: Steenhouwer.


Deze Sebastianus Joseph Renkin heeft in het leger van Napoleon gediend, hierover zijn 2 vertellingen op schrift gesteld:

'Vader kôs in daen tied, toe ik nag klein waas, vertelle van Vader Renking – zien schoënvader – vader van zien ierste vrouw.

Renking waas eine Waal in Luuk gebaore en beej Napoleon opgerope vur soldaot en nao 18 maond dene – naodet Napoleon in Rusland gevalle waas – wir in Luuk truuk gekômme; zien elders vertrokke vônd nao lang zeuke in Blierick truuk.

Verbleed ôch det maar ens! Gans Europa doorkruuts met die legers. In Rusland waar e d’r per ôngelôk doorgerold. Dao heije ze um gevangegenaome, zien kleier aafgenaome en gepreugeld, op eine mishaup gegoeid en neet mier nao umgekeke. Ze meinde det e doëd waas maar hae kwaam wir beej en ging nao ein hoes in de buurt van de mishoup. De vrouw waas allein thoes, schrôk, maar ze goof um kleier en te aete en doe kôs e wir vaerder. In burgerkleier is e toen nao lang zwerve in Frankriek truuk gekômme. Van Luuk oet is e in Venlo gekômme en dao heie ut nag lastig gehad.

Hae verstông de minse heej neet; hae waas eine Waal en nogal wat opvlegend en dao ware in daen tied nogal wat vraemde soldaote in en um Venlo. Ouk Pruusse en det ware zien vijande die ziene Napoleon verslage en gevange genaome hadde.

Wie in zien kôshoes ein paar Pruusse eine kier de biës oethônge en zelfs de kosvrouw lastigvele, kwaam zien als soldaoteblood in opstand en rammelde hae die kaerels ôngenadig aaf. Doe mos e oet Blierick vluchte vur de pliessie en kwam e in Baolder terecht, woë hae ouk herrie kreeg. Det kwaam zoë. Hae waas hôlp op ut vaer euver de Maas en dao zôgte ze ouk al herrie met um; Op die dörpe woorts vreaemde dôk ouk neet gewins. Beej ut gevech det d’r eine kier oetbrook krege zien taegestanders gen bein aan de grônd. Hae mos toe beej de bûrgemeister kômme woë de herriezeukers stônge met eur kepotte kôp. Dao bôfde hae: bûrgemeister waas Barôn D’Olne, eine nag bekinde naam in Baolder. Dae spook Frans met um en doe meus e vertelle hoe dae ruzing ôntstaon waas. Heej ging vreejoet en de bûrgemeister woort ziene beste vrind later.

Hae trouwde met ein Venloosch maedje. Mien Vader is later met ein dochter van um getrouwd. Vader vertelde ôs dôk van um en toe Vader later det alde huuske van ôs in de Baovestraot – nôw Pôntanusstraot – koch, waas e zoë bliej as ein kind. Ein huuske aan de Maas woë hae zoë van heel!

Hae haet det ald kebuiske nag opgekalefaterd, nieje rame en deure ingemak en hae is in det huuske gebleve tot aan zienen doëd en woort in Blierick ouk begrave.

Woë now de Antoniuskerk steit haet ein holter kruuts gestaon met ziene naam op.

&

Ik trof Wiel z.g. eens en kwam met hem aan het praten over zijn overgrootvader, de stamvader van de tegenwoordige fam. Renkien in Blerick. daar wist hij niets van, maar ik toevallig wel. Want dat was de schoonvader van mijn vader, Aerts, die eerst getrouwd is geweest met een juffr. Christina of Hubertina Renkin, de voornaam weet ik niet meer precies. Vader vertelde vaak van Vader Renkin, zo noemde hij hem. Dat was een Waal, die was geboortig van Luik en die moest in dienst bij Napoleon. Sebastianus Josephus Renkin, er heeft nog een kruis van hem op het kerkhof gestaan. Geboren in Luik en gestorven en begraven in Blerick. Dat huisje waar ik ben geboren en dat omstreeks 1900 door de vader van Wiel, Sef Renkin is opgebouwd, staat nog in de Pontanusstraat, toen was dat Bovenstraat. Sebastien of Basteng, zoals ze hem hier noemde was scheepstimmerman, zoals zijn vader. Ze maakten in die tijd nog houten schepen, ook voor op de Maas voor kolenvervoer. Napoleon riep de jongens op voor in zijn legers. Hij was toen hier de baas. En zo heeft Basteng 18 jaar gediend en overal rondgezworven. Door heel Europa en in Rusland, daar raakte hij nooit over uitverteld en vader ook niet, dat herinner ik me nog.

Met de val van Napoleon werden de soldaten naar huis gestuurd en kwam hij weer in Luik aan, maar zijn ouders woonde daar niet meer en na lang zoeken heeft hij ze weer terug gevonden in Blerick. Napoleon was een soort afgod voor de soldaten leek wel, want toen Napoleon weer terug was meende hij echt dat hij hem weer moest helpen. Nu kunt U zich wel voorstellen dat het een hele toer was om weer normaal te leven, als men zo lang in het wild heeft gelopen en in het begin was zijn soldatenbloed nog snel aan het koken* en toen was er nog allerhand vreemd volk in Venlo en Blerick.

En toen op een keer in zijn kosthuis een paar vreemden, ook nog Pruisen, die hij als Waal toch al niet moest, de zaak op stelten zetten en de kostvrouw ook nog lastig vielen, heeft hij die een geweldig pak rammel gegeven, maar toen moest hij toch vluchten en toen is hij in Baarlo terecht gekomen waar hij het ook aan de stok kreeg en er geweldig op los timmerde. Toen moest hij bij de burgemeester komen, Baron D Olney, een fransman,en toen hij daar zijn geschiedenis vertelde en hoe de lui hem hadden getergd, heeft hij hem de hand boven het hoofd gehouden en vooruit geholpen.

Dat was toen een woelige tijd en hier in de stad waren dan de Hollanders en dan de Belgen de baas, zo heeft hij nog als tolk dienst moeten doen en toen is hij in de stad gebleven en met een Venloos meisje getrouwd. Leurs heette de familie.

Met een van zijn dochters was vader getrouwd. Die konden blijkbaar goed met elkaar opschieten want toen vader een oud huisje kocht met zicht op de Maas was hij de koning te rijk af en heeft hij er nog van alles aan verbeterd en gerepareerd deuren en ramen en zo van alles. Van En zo heeft hij de laatste jaren in Blerick door gebracht en vertelde van zijn soldatentijd bij Napoleon, die hij nog altijd vereerde tot aan zijn dood.'




5e Generatie'''

Henricus Hubertus Renkin huwde 12 oktober 1857 Thorn (NL) met Maria Hubertina Kuijpers geboren 6 januari 1839 Thorn (NL), overleden 2 maart 1921 Maasbree (NL). Zij was de dochter van Joannes Lambertus Kuijpers en Elisabeth Gelissen.


Uit dit huwelijk:

1. Josephus Sebastianus Renkien, geboren 23 juli 1858 Maasbree (NL), overleden 30 mei 1904 Maasbree (NL). Gehuwd met Wilhelmina Baetzen.

2. Maria Hubertina Renkien, geboren 17 mei 1860 Maasbree (NL), verdere gegevens onbekend.

3. Johannus Hubertus Renkien, geboren 11 september 1869 Maasbree (NL), overleden 19 september 1969 Maasbree (NL).

4. Herman Hubertus Renkien, geboren 1 februari 1871 Maasbree (NL), verdere gegevens onbekend.

5. Maria Catharina Renkien, geboren 21 oktober 1875 Maasbree (NL), verdere gegevens onbekend.




6e Generatie

Josephus Sebastianus Renkien van beroep Timmerman, huwde met Wilhelmina Baetzen geboren 7 september 1852 Horst (NL), overleden 30 mei 1904 Maasbree (NL). Zij was de dochter van Mathijs Baetzen geboren ???? Broekhuijsen (NL) overleden 27 mei 1881 Horst (NL) en van Petronella Geerits verdere gegevens onbekend.


Uit dit huwelijk:

1. Levenloos 28-5-1883

2. Hermanus Hubertus Renkien, geboren 3 juni 1884 Maasbree (NL), overleden 31 december 1884 Maasbree (NL)

3. Mathijs Josef Willem Renkien, geboren 9 januari 1886 Maasbree (NL), overleden onbekend. Hij huwde met Johanna Helena Mooren.

4. Maria Hubertina Renkien, geboren 12 december 1887 Maasbree (NL), overleden 3 december 1975 Breda. Zij huwde met George le Roy.

5. Catharina Johanna Renkien, geboren 21 november 1889 Maasbree (NL), overleden 9 april 1983 Blerick (NL). Zij huwde 14 mei 1909 Maasbree (NL) met Martinus Bernadus Driessen.

6. Maria Petronella Renkien, geboren 13 december 1892 Maasbree (NL), overleden 2 maart 1986 Brunssum (NL). Zij huwde 23 augustus 1912 Maasbree (NL) Hubertus Johannes Beumer.

7. Johannus Hendrikus Renkien, geboren 13 december 1893 Maasbree (NL), overleden 12 juli 1964 te Broekhuizenvorst. Hij huwde met Jeanne van Rooy, eigenares van de Dansschool van Rooy te Venlo.



7e Generatie


Mathijs Josef Willem Renkien, huwde 11 april 1913 Maasbree (NL) met Johanna Helena Mooren, geboren 16 februari 1887, overleden 14 februari 1978 Blerick (NL).


Uit dit huwelijk:

2 zonen en 3 dochters. 2 dochters zijn nog steeds in leven. Om de privacy te beschermen van mijn familie, de kinderen en kinds kinderen van Mathijs en Johanna stopt de stamboom hier op internet...