Prinsenhof

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Ad Welschen (overleg | bijdragen) op 5 aug 2013 om 17:43 (Bronvermelding, noot en literatuur toegevoegd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Bewerkt naar Wikipedia

De Prinsenhof (vroeger ook Hertogenhof) is een nu verdwenen gebouw (stadskasteel) van de Hertogen van Gelre in Venlo.

Afbeelding van de Hof met torens op een stadsplattegornd in 1649

Het oorspronkelijke gebouw werd rond 1275 gebouwd nabij de Grote of St. Martnuskerk ter hoogte van de huidige Loohof. Het was een stenen huis met een mergelen fundament. Ongeveer 50 jaar later werd het gebouw uitgebreid en werden er twee forse torens geplaatst. De ridderzaal had uiteindelijk een formaat van 15,5 bij 11 meter en de gehele gevel was 45 meter lang. Ook lag het complex nabij de vestingwerken, waardoor het beschouwd kan worden als onderdeel van deze vestingwerken.

Hoe de Prinsenhof verloren is geraakt is niet helemaal zeker. Wel wordt aangenomen dat het gebouw grotendeels verwoest is door een beschieting in 1511. Daarna is het niet meer helemaal opgebouwd. Tegen het einde van de 16e eeuw verkeerde het gebouw in vervallen toestand en werd het afgebroken. Daarna volgde nieuwbouw op dezelfde plek. Tegelijk met de nieuwbouw stonden hertog Albert en hertogin Isabella in 1613 een groot deel van het terrein van de Prinsenhof af aan de Minderbroeders om er een klooster met kloostertuin te bouwen. Vooral de kloostertuin herinnert nog aan deze tijd, vooral vanwege het in 1850 gebouwde politiekantoor De Loohof. Dit gebouw is tegenwoordig in gebruik als appartementencomplex. Het stadskasteel bevond zich onder de in 1990 gesloopte brandweerkazerne (vroeger aangeduid als tussen de Loohofmolen en Minderbroedersstraat).

Op een oude stadsplattegrond uit 1649 staat het nog afgebeeld met de twee torens, tewijl het toen al verdwenen was. Dit geldt eveneens voor het oude stadhuis dat op dezelfde kaart staat; de conclusie is dat deze stadsplattegrond op oudere voorbeelden gebaseerd is.

Het nieuwe gebouw zelf deed in latere jaren dienst als woning van de militaire gouverneur van de vesting en als garnizoensziekenhuis. Na het vertrek van de huzaren werd het gebouw in 1913 gesloopt. In 1991 werden bij archeologisch onderzoek restanten van het Prinsenhof blootgelegd, evenals een uit 900 daterende gracht. Dit geeft aan, dat in de 9e eeuw al een dorp van enige omvang in dit gedeelte van de latere stad lag.[1]

Noot

Literatuur

  • Frans Hermans e.a 1999: Venlo. Historische Stedenatlas van Nederland ISBN 90-407-1992-6
  • Vestingwerken op een kaart uit 1842 In het oostelijke deel van de vestingstad is de Prinsenhof als A3 herkenbaar

Externe link