Oeloven

Uit Genealogie Limburg Wiki

Oeloven is tegenwoordig een wijk in het oosten van Brunssum in de gelijknamige gemeente Brunssum.

Naam

Het woord Oeloven komt van het woord oven waar oelen (potten) worden gebakken.

Geschiedenis

In de 12e t/m de 14e eeuw werd in de Oeloven op grote schaal kannen en kruiken gebakken. Het Brunssums aardewerk was in die tijd wereldwijd bekend. In Engeland en Noorwegen werden kannen en kruiken uit het Brunssumse gevonden. Dit gebied behoorde met het gebied rond de Dorpstraat-Grachtstraat tot het oudste, zo niet het oudste woongebied van Brunssum.

Monumenten

  • De watermolen bevond zich reeds op deze plaats rond 1500 en was eigendom van Jonker Vos. Vervolgens was hij vanaf 1552 tot 1580 een laat van de familie Clutt. Daarna werd hij weer eigendom van Jonker Jan Vos maar bleef cijnsplichtig aan Clutt. Tot 1694 bleef hij aan de familie Vos waarna hij verheven werd aan Thomas de Negri. In 1866 werd hij door Baron de Negri gerestaureerd en later verkocht aan de familie Keulers en was nog tot 1950 in hun bezit. Het gedeelte van de molen dat er nu nog staat stamt dus uit 1866. Na een recente brand is alleen het woonhuis nog behouden gebleven.
  • Kasteel Genhoes dat thans nog als bouwval staat, maar binnenkort gerestaureerd zal worden. Kasteel Genhoes ookwel kasteel "De Negri" genoemd, zoals het aan het begin van de 20e eeuw eruit zag. Het kasteel werd in het jaar 1622 gebouwd door de gebroeders Willem en Godart Vos. Aanvankelijk bewoonde de familie Vos het kasteel Rozengaard ook wel Clutte-leen genoemd. Toen Genhoes klaar was werd kasteel de Rozengaard en het Houtenkasteel, gelegen bij de Kerk, gesloopt en de grachten en vijvers gedempt. Het Clutteleen lag in het weiland daar waar nu de woonwijk Op gen Hoes is gelegen (Bron: buurtvereniging De Oeloven)

Families die langdurig in Oeloven woonden of wonen