Nieuwstraat (Venlo)

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Ron4 (overleg | bijdragen) op 25 nov 2012 om 13:24
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
De Nieuwstraat van bovenaf en aan de rechterkant gelegen, naar het noorden gezien circa 1930

De Nieuwstraat is een straat in het Kloosterkwartier, een wijk in de binnenstad van Venlo. De straat loopt in zuidelijke richting van de Klaasstraat tot aan de huidige Dominicanenstraat (vroeger Beekstraat/Weistraat). Zoals de naam al aangeeft is de straat nieuwer dan de andere straten uit die tijd. De straat is aangelegd in een gebied dat voor die tijd "de Weide" werd genoemd, nadat Venlo flink ging groeien en de Vleesstraat/Lomstraat en de straten ten westen hiervan onvoldoende ruimte boden. In 1388 wordt al de "Nyestraet" vermeld en deze bestond dus al vroeg. Gezien de aanvang van de grote groeiperiode van Venlo zal de straat rond 1350 zijn aangelegd.

In 1416 vestigde zich aan deze straat Begijnen (afkomstig van de Heilige Geeststraat) in het nieuwe klooster Mariaweide. Hun klooster nam de helft van de oostelijke wand in gebruik, waarbij een zijstraatje naar het klooster zelf voerde. Deze vrouwelijke Augustinessenkloosterorde (Sint-Ursula en de 11.000 maagden in de Weide) verliet gedwongen dit complex in 1798. De complex werd vervolgens aan pariculieren verkocht. Het complex brandde in 1866 deels af en werd herbouwd. De kloosterorde is in de Tweede Wereldoorlog vertrokken, nadat het oude klooster door bombardementen in 1944 was verwoest. De kapel kon echter worden gerestaureerd en is zelfs iets uitgebreid. Het nieuwe kloostergebouw werd in 1960 gebouwd door J. van Hest in de trant van de Bossche school op de plaats van het vernielde Klooster Mariaweide en werd betrokken door de Dominicanen uit het verwoeste klooster Trans Cedron. Mariaweide is tegenwoordig een zogeheten Toon Hermanshuis. De overgebleven kapel uit circa 1500 is dus blijven bestaan, maar werd in 2005 door de Dominicanen verlaten, vervolgens gekocht door de Rotary-club Land van Gelre/Woningstichting Venlo-Blerick en huisvest tegenwoordig het cultuurpodium Domani.

De kapel van het voormalige klooster Mariaweide zoals het heden is

Hier was ook aan het eind van de straat gevestigd het klooster Trans Cedron (vertaald "over de beek") dat in 1497 door cellebroeders gesticht als Cellebroedershuis. Dit huis werd in 1497 omgevormd tot een klooster van de Heilige Graforde. Het kloostercomplex werd in 1578 door Staatse troepen geplunderd, waarna de broeders vertrokken. Nadat Venlo weer bevrijd was van de Staatsen werd het in 1599 daarom, met toestemming van de Roermondse bisschop, afgestaan aan nonnen die tot 1614 tot de orde van de H. Franciscus behoorden en vanaf 1614 de regels en kleding van de orde der Annunciaten aannamen. Door vele giften kon deze orde in 1618 op dezelfde plaats een nieuw en groter klooster bouwen, dat in 1625 gereed kwam. Twee jaar eerder was men al begonnen met de bouw van een bij het klooster horende kerk. Het klooster Trans Cedron lag naast het klooster Maria-Weide. De zusters Annunciaten bewoonden het klooster tot 24 februari 1797 totdat ze gedwongen moesten vertrekken. Het klooster werd verkocht aan particulieren en is sindsdien als woning en pakhuis gebruikt. Duitse Dominicanen, afkomstig uit Düsseldorf en gevlucht voor Bismarcks Kulturkampf, kochten in 1879 het gebouwencomplex en breidden het in 1892 uit met het Collegium Albertinum. Kerk en klooster werden bij de bombardementen van 1944 verwoest. De Dominicanen trokken hierna naar het klooster Maria-Weide. Hier bleven ze tot in 1962 hun nieuw onderkomen aan de Nieuwstraat klaar was. Op de plek van het verwoeste Trans-Cedron is na de oorlog een winkelpand verrezen.

De Nieuwstraat op een luchfoto uit circa 1935. Vooraan het klooster Trans Cedron en daarboven het klooster Mariaweide
De Nieuwstraat circa 1905 gezien naar de Klaasstraat

.

In 1807 startte de Venlose ondernemer Johannes Lenssen een pijpenfabriek in een deel van Mariaweide. De export van jaarlijks circa 2 miljoen vervaardigde pijpen met 60 werknemers vond voornamelijk plaats naar Pruisen. Rond 1925 werd de fabriek gesloten.

De straat kende in de middeleeuwen een waterput in het noordelijk deel.

De straat is in de Tweede Wereldoorlog deels verwoest, naast de bovengenoemde kloosters zijn ook met name in de westelijke gevelrij huizen verwoest.