Minckelers

Uit Genealogie Limburg Wiki
Tree3c.jpgTree3c.jpg

Minckelers (ook Minckeleers) is een oude Maastrichtse familie.

Genealogie in opbouw

De familie komt in de 15e eeuw al voor te Maastricht in de de gildenboeken van de lakenkoopleiden en smeden.

Generatie 1

I. Francois Minckelers arts/apotheker, trouwde Jeanne Theodore Pessers.

 
Standbeeld voor Minckeleers op de Markt te Maastricht met de brandende fakkel

Uit dit huwelijk:

  1. Jean Pierre Minckelers volgt IIa.
  2. Laurentius Michael Minckelers volgt IIb.
  3. Marie Jeanne Philippine Minckelers geboren Maastricht circa 1739, overleden Maastricht 26 augustus 1813.

Generatie 2

IIa. Jean Pierre Minckelers (ook Joannes Petrus) geboren Maastricht 1720/21, overleden Maastricht 27 februari 1810, trouwde 1. met Anne Maria Stijns en 2. met Marguerite Geelen.

Uit het huwelijk met Maria:

  1. Jeanne Minckelers geboren 1749, overleden Maastricht 16 november 1800, ongehuwd.
  2. Maria Elisabeth Minckelers geboren Maastricht circa 1753, overleden Driel 10 maart 1818, ongehuwd.

Uit het huwelijk met Marguerite:

  1. Joannes Franciscus Minckelers geboren Maastricht circa 1774, overleden Maastricht 1 juli 1848, ongehuwd.

IIb. Laurentius Michael Minckelers (ook Laurens Michael) apotheker, geboren Maastricht 1722, overleden Maastricht 17 december 1800, trouwde Anna Margaretha Denis.

Uit dit huwelijk:

  1. Johannes Petrus Minckelers volgt III.
  2. Joanna Theodora Minckelers geboren Maastricht circa 1755, overleden Maastricht 3 juli 1819.
  3. Anna Maria Minckelers geboren Maastricht circa 1760, overleden Maastricht 20 januari 1815, trouwde Pieter Jenssen.

Generatie 3

III. Joannes Petrus Minckelers (ook Jan Pieter) geboren Maastricht 2 december 1748 (huis De dry roosen aan de Heerenstraat), overleden Maastricht 4 juli 1824, was apotheker, hoogleraar te Leuven en uitvinder. Hij was de ontdekker van het lichtgas (steenkoolgas) en uitvinder van de gasverlichting. Minckeleers studeerde aan de universiteit van Leuven, waar hij professor in de natuurkunde werd. Daar ontdekte hij dat, door steenkool te verhitten zonder de aanwezigheid van zuurstof, er een gas ontsnapte dat lichter is dan lucht. Dit beschreef hij in een publicatie uit 1784. Dit lichtgas was geschikt om een luchtballon mee te vullen, waarmee hij als een van de grondleggers van de luchtvaart geldt. Het gas bleek ook brandbaar en geschikt als lichtbron; Minckeleers gebruikte het in 1785 om zijn auditorium te verlichten. In 1798 keerde hij naar Maastricht terug waar hij doceerde aan de École centrale (gesticht door de Fransen). In 1854 werd in Maastricht de eerste gasleiding aangelegd bedoeld voor de straatverlichting.

Op de Markt, tussen de Sint Matthijskerk en het Stadhuis, staat zijn standbeeld met de 'eeuwig' brandende vlam. Het beeld is ontworpen door Bart van Hove en werd onthuld op 10 juli 1904. In 2006 werd het na een grondige renovatie van de Markt en de aangrenzende Boschstraat twintig meter naar het zuiden verplaatst. De Heerenstraat in Maastricht werd in 1859 omgedoopt in de Minckelerstraat ter zijner ere. Ook in Heverlee staat een standbeeld van Minckeleers nabij de gebouwen van de faculteit Toegepaste Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. In het centrum van Leuven is een straat naar hem vernoemd. De studievereniging van de faculteit Scheikundige Technologie van de Technische Universiteit Eindhoven heet T.S.V. 'Jan Pieter Minckelers' of kortweg Japie. In Hilversum staat de J.P. Minckelersschool, een openbare basisschool.

literatuur

  • Genealogie der familie Minckelers getrokken uit de authentieke doop-, huwelijks- en sterfregisters der steden Maastricht en Luik / Pierre Loomans. - Maastricht : De auteur, 1904 . - 14 p.
  • Genealogie van de familie Minckelers / Jacq. Geelen. - Maastricht : Boosten & Stols, 1904 . - 13 p.