Maasstraat (Venlo)

Uit Genealogie Limburg Wiki
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Kadastrale kaart 1842

De Maasstraat (oude schrijfwijze Maesstraet) in Venlo is een straat eenwijdig aan de rivier de Maas, die loopt van zuid naar noord. De uiteinden waren de Oude Markt en Maaspoort bij de haven. Op deze laatste plek ligt nu de hoek Peperstraat/Helschriksel. Van oudsher lag de Oude Markt hoger dan de Maaspoort en kende de straat daarom een flauwe helling, dat is tegemwoordig niet meer zichtbaar. Tegenwoordig is de straat daarnaast veel langer en loopt het zuiderlijker door met de recente nieuwbouw aan de Maas ten zuiden van de Oude Markt.

De dubbele Maaspoort in 1739 gezien vanaf de haven en kijkende naar de Maaastraat

De straat wordt voor het eerst genoemd in 1716, maar is ouder. Van de bebouwing van voor de Tweede Wereldoorlog resteert niets meer. In de Tweede Wereldoorlog had de straat al veel schade opgelopen, maar na de oorlog is alles gesloopt. De achterkant van de huizen aan de westelijke zijde grensde aan de stadsmuur, hiervan is een klein stuk bewaard gebleven dat "De Luif" wordt genoemd. Het bevat nog de ramen van de huizen, voorzien van ijzerwerk om de ontduiking van gemeentelijke goederenbelasting tegen te gaan.

Aan de westelijk kant van deze straat nabij de Oude Markt, stond vanaf 1734 het grote huis van de drukker Korsten. Zijn opvolgers uit de familie Bontamps, sloopten dat huis en enige panden eromheen om een grote fabriek te bouwen kort voor 1900 en dat is het eerste grote gebouw op de foto. Daarna kwam weer stukje stadsmuur en hun tweede grote gebouw, dat echter aan de Oude Markt lag. De fabrieksgebouwen zijn verwoest in de Tweede Wereldoorlog en verder gesloopt.

Nadat in 1867 de vestingmuren en poorten mochten worden weggehaald blijf een stuk stadsmuur (tijdelijk) behouden omdat het gebruikt werd als achterkant van de huizenrij aan de Maasstraat en het staat er -minder hoog- nog onder de naam "De Luif". Op de open plek in het midden stond de Maaspoort.
Maaspoort van stadszijde uit gezien