Linne: verschil tussen versies

Uit Genealogie Limburg Wiki
 
(geen verschil)

Huidige versie van 1 mei 2013 om 09:40

Linne is een kerkdorp in Midden-Limburg (Nederland), dat valt onder de gemeente Maasgouw. Het dorp ligt op een zogeheten laagterras aan de oever van de Maas. Door de ligging op het laagterras wordt Linne vrijwel geheel gevrijwaard van overstromingen zelfs als de Maas een extreem hoge waterstand bereikt zoals in 1993 en 1995 het geval was. Een uitzondering hierop vormt de Linnerweerd. Dit gebied is gelegen in het winterbedgebied van de maas aan de voet van het laagterras.

Naam

De naam Linne is waarschijnlijk afkomstig van het Germaanse Linni(Linde) of Lin(Ahorn). Dit zou worden bevestigd door het feit dat Linne in de Middeleeuwen op verschillende kaarten voorkomt als Linlo waarbij het achtervoegsel lo bos betekent. Een andere verklaring kan zijn dat de naam afkomstig is van het Germaanse hlinde dat heuvelhelling betekent of van het Keltische lindo dat water betekent. In dit laatste geval zou Linne dus een nederzetting aan het water zijn.

Geschiedenis

Linne wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde van 24 juni 943. Maar uit opgravingen (In Linne zijn bronzen, antieke voorwerpen gevonden uit 500-15 voor Christus) kan worden opgemaakt dat er in de Romeinse tijd al mensen woonden. Bovendien blijkt uit oppervlaktevondsten dat er in de oude steentijd ook al mensen hebben verbleven. Het dorp hoorde bij het Overkwartier of Spaans Opper-Gelre. Vanaf 1713 kwam het samen met enkele ander gemeenten als Staats Opper-Gelre aan de Verenigde Provinciën. Van 1991 tot 2007 maakte Linne deel uit van de voormalige gemeente Maasbracht. Daarvoor was het zelfstandig.

Monumenten

  • kasteel Heysteren dat dateert van voor 1789.
  • Linne had in 1057 al een eigen kerk. Het is daarmee een van de oudste parochies uit deze regio. De huidige parochiekerk van St. Martinus werd in 1897 gebouwd naar een ontwerp van Caspar Franssen uit Roermond. De kerk is de eerste die deze architect in neoromaanse stijl ontwierp. In 1945 werd de toren door de Duitsers opgeblazen. Hierdoor werd ook de rest van de kerk beschadigd. De kerk werd opnieuw opgebouwd, maar de vorm van de toren werd aangepast. De toren kreeg een puntdak in de vorm van een piramide. Tijdens de aardbeving van 13 april 1992 raakten de toren en de kerk opnieuw beschadigd. De toren kreeg daarbij het oorspronkelijke uiterlijk van voor 1945 weer terug.

Archieven

De Doopregisters beginnen in 1699, de Huwelijksregisters in 1736 en de Overlijdensregisters in 1719 (parochie H. Martinus). Zie ook deze link DTB-registers en Burgerlijke Stand.

Literatuur