Kasteel Heel

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Hendrix.j (overleg | bijdragen) op 9 sep 2015 om 17:28 (afbeelding)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Het Kasteel Heel op een foto uit 1893.
Het Kasteel Heel in het begin van de 18e eeuw. Linksboven het wapen de Horion.

Het kasteel Heel is gelegen aan de zuidelijke rand van het dorp Heel. Het 17e-eeuwse kasteel is gebouwd op de fundamenten van zijn voorganger, waarvan de eerste vermelding in 1264 was. Door afbraak, verbouwing en nieuwbouw is van het oude kasteel weinig meer over. De grachten, hoektorens en voorburcht zijn verdwenen. Het enige restant is het middendeel (witte kleur).

Geschiedenis

Het is vrij onbekend hoe oud het kasteel is. De fundamenten dateren uit Merovingische tijd (rond 800 na Chr.). De oudste vermelding komt echter uit 1264. Dit kasteel is waarschijnlijk de voorganger van het kasteel dat in de 17e eeuw (1686) is gebouwd. Dit jaartal stond op de poortdoorgang van de voorbouw. Haaks op het hoofdgebouw uit 1686 staan twee lagere zijvleugels uit de 18e eeuw.

Het Kasteel van Heel met het daartoe behorend grondbezit, jacht- en visrecht was een groot leen van Horn in 1264. De oudst bekende heren zijn uit het geslacht van Ghoor. De Van Ghoor’s stamden uit het geslacht van Horn. De eerste bekende heer is Willem van Ghoor, in 1417 drossaard van Horn en die ook het stamslot Ghoor onder Neer bezit. Het kasteel in Heel gaat over op zijn zoon Aernt en van hem op Daniël en op diens zoon Jan. Deze Jan krijgt vier dochters, waardoor het kasteel in handen komt van de Luikse familie de Horion. Deze familie hield het kasteel in haar bezit tot 1804, wanneer het verkocht wordt aan de familie Hermans uit Maastricht. In 1880 wordt het kasteel verkocht aan rector Savelberg die er een weeshuis vestigde. Dit is het begin van het St. Annagesticht, dat tegenwoordig nog steeds het kasteel gebruikt. In 1960 verwoest een grote brand een groot deel van het