Heugem

Uit Genealogie Limburg Wiki
Versie door Ron4 (overleg | bijdragen) op 18 sep 2013 om 12:47 (→‎Inwonerslijst 1796)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Heugem is tegenwoordig een wijk van Maastricht, die is ontstaan uit het vroegere dorp Heugem. Voordat Heugem in 1920 door annexatie bij Maastricht werd gevoegd, maakte het deel uit van de toenmalige gemeente en daarvoor Graafschap Gronsveld. Heugem wordt in het noorden en oosten begrensd door de wijk Randwyck, in het westen door de rivier de Maas en in het zuiden door de gemeente Eijsden.

Dat Heugem van origine geen echte stadswijk is, is duidelijk te zien aan de typische oude dorpskern. Het was tot circa 1980 min of meer een kerkdorp binnen de gemeente, en sterk agrarisch van inslag. Sinds die tijd zijn de weilanden die bij deze plaats hoorden grotendeels in rap tempo verdwenen als gevolg van uitgebreide bebouwing. Ook de ontgrindingen aan de zuid-oost zijde zijn hier in aanzienlijke mate mede debet aan.

Geschiedenis

Het dorp ligt aan de rivier de Maas en heeft vaker te lijden gehad van overstromingen, waarbij zelfs een aantal keren het dorp verwoest werd. Ook werd het als uitvalsbasis gebruikt voor belegeringen van de nabije stad Maastricht. In 1794 werd het ingenomen door de Franse troepen en opgenomen in het Franse Keizerrijk en maakte deel uit van het kanton Eijsden.

In 1796 woonden er 173 personen in 39 huizen.

Monumenten

Heugem kent een aantal bezienswaardigheden, waaronder Huis Hoogenweerth, een landhuis gelegen ten zuiden van de wijk. Dit in geel en grijs geschilderde gebouw heeft een aantal neorenaissance en neoclassicistische elementen

Archieven

DTB

De Doopregisters beginnen in 1654, de Huwelijksregisters in 1658 en de Overlijdensregisters in 1673 (parochie H. Michaël).

Zie ook deze link DTB-registers.

Inwonerslijst 1796

Literatuur

  • A.H. Jenniskens, Klein dorp in een grote wereld (Maastricht 2008).
  • Grueles 22, Pastoor van Bloer (2002) blz 62-71.
  • Grueles 28, De watersnood in Heugem in 1784 (2008) blz. 18-28.