Griendtsveen

Uit Genealogie Limburg Wiki

Griendtsveen is een dorp in de Peel. Het behoort tot de Nederlandse gemeente Horst aan de Maas.

Naam

Het dorp gelegen in een veengebied dat ontgonnen werd, is genoemd naar Jan van der Griendt (zie verder hieronder).

Geschiedenis

Griendtsveen werd rond 1885 gesticht. De geschiedenis van Griendtsveen is nauw verweven met de ontginning van de Peel. De spoorlijn van Eindhoven naar Venlo, aangelegd in 1866, was van groot belang bij de ontginning van het veengebied. Aannemer van deze spoorlijn was Jan van de Griendt (1804 - 1882), een koopman uit 's-Hertogenbosch. Hij was in 1853 één van de oprichters van de "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen". Van de Griendt stichtte het dorp Helenaveen. Zijn zoons Jozef en Eduard zetten zijn werk voort en stichtten het dorp Griendtsveen.

In 1944 werd in het gebied rond Griendtsveen flink gevochten. Het dorp liep hierdoor forse schade op. Ook de kerk was beschadigd, maar was er vergeleken met de rest nog goed vanaf gekomen. Naast het oorlogsgeweld deden roof en plundering verder veel van de inventaris verloren gaan. Griendtsveen lag bij de bevrijding zo'n 73 uur onder granaatvuur, afgevuurd vanuit Neerkant en Meijel door de Britten. Het dorp was vrijwel volledig geëvacueerd. Alleen de dorpsarts en zijn vrouw waren aanwezig, en wel in de kelder van Villa Sphagnum. De laatste stierf echter bij een granaatinslag.

Na verloop van tijd was alle turf afgegraven en kreeg het dorp een agrarische functie. In 1956 werd een einde gemaakt aan het alleenbezit door de maatschappij van Van de Griendt. Met deze normalisatie was de ontginning van de Peel ten einde.

Monumenten

  • In 1895 werd de kerk van Griendtsveen gebouwd, omdat de afstand tot het naburige America te groot was. De architect hiervan was Hubert van Groenendael.
  • Deze architect ontwierp in 1897 Villa Sphagnum, de directeursvilla van Griendtsveen.
  • Kort na 1900 werden de fabrieken en huizen van Griendtsveen gebouwd. De gebouwen werden ontworpen door de architect Louis Kooken (1867 - 1940), gemeentearchitect van Eindhoven.

Literatuur