Evangeliarium van Munsterbilzen

Uit Genealogie Limburg Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Het 9de-eeuwse evangeliarium van Munsterbilzen bevat de oudste bewaard gebleven zin in het Limburgs en één van de oudste zinnen in het Nederlands. Zij luidt: Tesi samanunga was edele unde scona ("Deze verzameling [kloostergemeenschap] was edel en schoon").
Dat zinnetje speelt in de geschiedenis van het Nederlands een essentiële rol. Het komt vlak na Hebban olla vogala (...), de oudste nog bewaarde getuigenis van de Nederlandse taal (in Oxford). "Tesi samanunga" is in 1130 bijgeschreven in het evangeliarium van Munsterbilzen, onder een lijst van broeders en zusters uit het plaatselijke klooster. Het gaat dan verder in het Latijn: et omnium virtutum pleniter plena ("en geheel vervuld van alle deugden"). Het evangeliarium bevat ook de Ordo Stellae, een driekoningenspel, dat als het oudste toneelspel uit de Nederlanden geldt.

Het evangeliarium bevat de vier evangelieteksten en is in het Duitse Augsburg geschreven in het begin van de 9de eeuw. Het is in 1096 in het bezit gekomen van de abdij van Munsterbilzen (Bilzen) en tot aan zijn opheffing bewaard in het adellijk damesstift aldaar.
Toen de abdij eind de 18de eeuw na de Franse revolutie werd opgeheven, kwam het evangeliarium terecht bij de pastoor van Neer bij Roermond. Na zijn dood werd het handschrift in 1842 geveild en gekocht door de Bollandisten, een instituut van de jezuïeten. De Bollandisten hebben het tot op vandaag bewaard in hun bibliotheek in Brussel.

Bron

RKNieuws.Net, zie: [1] (verder bewerkt)

Externe link

Website van de heemkundige kring Landrada

Persoonlijke instellingen