Elsloo

Uit Genealogie Limburg Wiki

Elsloo (Limburgs: Aelse) is een dorp en voormalige gemeente in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg, de gemeente heeft tot 1981 bestaan en is opgegaan in de huidige gemeente Stein. Onder het bestuur van de gemeente vielen ook het gehucht Catsop en het huidige dorp Meers, laatstgenoemde viel tevens tot 1932 onder de parochie van Elsloo maar heeft thans een zelfstandige. Catsop wordt nog steeds (samen met de buurtschap Terhagen) gezien als een deel van Elsloo.

Monumenten

 
Kasteel Elsloo met op de achtergrond de St. Augustinuskerk.
  • Elsloo telt 31 rijksmonumenten.
  • Het oorspronkelijke Elsloo ligt in het uiterste zuidwesten van de huidige woonplaats, bij de Sint Augustinuskerk. Deze kern heeft een beschermd dorpsgezicht en is een zeer markante plek omdat het nog de uitstraling van een klein dorp heeft weten te behouden ondanks de enorme groei van Elsloo. Delen van dit oude dorp zijn door de aanleg van het Julianakanaal verdwenen, via een steile helling belandt men nu vanaf de kerk meteen bij het lager gelegen kanaal, eertijds stond de kerk centraal in het dorp. Door de ligging aan de rand van de Maasvallei steekt de toren boven de vallei uit en is zo een goed herkenbaar punt. De kerk werd in 1848 gebouwd door de architect Dumoulin, de oorspronkelijke kerk dateert uit 1459, maar was dusdanig vervallen dat deze werd afgebroken.
  • Verder in het dorp is de nieuwere parochiekerk te vinden, de Mariakerk uit 1959. Oostelijk van het dorp ligt het station Beek-Elsloo, deze ligt precies tussen Elsloo en Beek aan de spoorlijn van Maastricht naar Sittard. De fysieke scheiding met de bebouwing van Beek wordt deels door deze spoorlijn en de autosnelweg A2 gemaakt.
  • Een bezienswaardigheid is het Kasteel Elsloo, deze ligt ook bij de oude dorpskern langs het Julianakanaal. Het is slechts een gedeelte van het oorspronkelijke kasteel, dat in de loop der tijd door de Maas is weggespoeld.
  • De de oudste delen van het Rijksmonument Schippershuis (Schippersbeurs) De Conincx dateren van ca 1450. Jan Conincx kocht en verbouwde het in de 17e eeuw en liet het pand van een stenen voorgevel in z.g. Maaslandse Renaissance met kruiskozijnen van Naamse steen voorzien (1653).

Archieven

De Doopregisters beginnen in 1653, de Huwelijksregisters in 1651 en de Overlijdensregisters in 1658 (parochie H. Augustinus). Zie ook deze link DTB-registers en Burgerlijke Stand Elsoo.

Ze zijn te raadplegen in het RHCL te Maastricht, evenals de oude archieven tot de Franse Tijd.

Het oude gemeentearchief is te raadplegen in het Stadsarchief Sittard-Geleen te Born.