Ubbergen

Uit Genwiki Gelderland
Jump to: navigation, search

Ubbergenis een plaats en gemeente.

De huidige gemeente Ubbergen is in 1818 ontstaan door de samenvoeging van Beek-Ubbergen met Ooij en Persingen en omvat de volgende plaatsen: Beek, Ubbergen, Ooij, Persingen, Leuth, Kekerdom en Erlecom.

Geschiedenis

Ubbergen was een heerlijkheid met een kasteel, die zelfs enige tijd een graafschap werd genoemd. Het kasteel dateerde van voor 1300 en tot 1582 was het kasteel nog een echt middeleeuws kasteel met zware muren, torens en tinnen. Kasteel Ubbergen was een vierkante burcht met ronde hoektorens, dat in zijn grachten veiligheid kon bieden aan haar bewoners. Aan de westzijde van het kasteel was een voorburcht gelegen. Tot het midden der vijftiende eeuw bleef het geslacht van Ubbergen op het kasteel gevestigd. Daarna kwam het in het bezit van andere families. Toen Arnold van Boonenburg heer van Ubbergen was, werd het kasteel op 23 augustus 1582 door de burgers van Nijmegen in brand gestoken. Zij waren bang dat de naderende Spaanse troepen kasteel Ubbergen zouden willen gebruiken als basis om de stad Nijmegen aan te vallen. Via de dochter van Arnold van Boonenburg kwamen de restanten van het uitgebrande kasteel in handen van de familie Vijgh. Nicolaas Vijgh trachtte er weer een bewoonbaar geheel van te maken en legde ook iets aan van een tuin rond de kasteelruïne. Omstreeks 1715 kwam het kasteelterrein via vererving in het bezit van Johan van Welderen, die met zijn vrouw een nieuw huis liet bouwen op de plaats van het oude kasteel. De oude burcht werd gesloopt. Het nieuwe gebouw bestond uit een souterrain met daarboven twee verdiepingen. Het huis werd gebouwd in classisistisch-romantische stijl en werd negen traveeën (zeg maar negen raam- of deurpartijen) breed. In 1868 liet de familie Dommer van Poldersveldt het huis slopen. In de periode daarna werden de terreinen verkaveld en deels verkocht.

In 1818 onstond de gemeente Ubbergen.

Het landschap is gevormd door het rivierengebied en er zijn steenfabrieken. In Ubbergen waren tot in de jaren zeventig, 8 steenfabrieken productief. Nu is alleen nog de steenfabriek in Erlecom in productie. Een aantal gebouwen is behouden.

Archieven

Sinds 2004 beheert het Regionaal Archief Nijmegen het archief van de gemeente Ubbergen en voorgangers tot 1985. Voor inzage in het archief vanaf 1984 dient men bij de gemeente Ubbergen te zijn.